Open Atelierroute 2010 kraakt Barcode

Culturele organisatie Coy-Wouters, deelnemer aan de Open Atelierroute de Baarsjes op 9 en 10 oktober 2010, waagt een poging een wereldrecord te vestigen met ‘s werelds langste barcode. Tijdens de expositie ‘Barcodes’ van Dan Coy en ‘Doolhof in de Stad’ van Bert Wouters wordt elke bezoeker van Chezatelier aan de Witte de Withstraat 144 in Amsterdam-West gevraagd één vertikale streep te zetten om zo gezamenlijk een meterslange barcode, acryl op linnen, te vormen.

Donderdag 7 oktober is de barcode jarig en wordt 58 jaar oud. Ver voor zijn tijd geboren wachtte het de technische ontwikkelingen geduldig af. Van Sputnik tot maanwandelingen, het lag achteraf op een plank te verstoffen, een idee vol beloftes dat geen kans zag zijn bruikbaarheid aan de mens te tonen. In de dertig jaar nadat het voor het eerst in de winkels verscheen, is het zo’n gemeenplaats geworden, zo geaccepteerd, het valt ons niet eens meer op dat het opspoort, identificeert, profileert en alle stukjes en beetjes van ons moderne leven verzamelt. De op het eerste oog zo gewone serie van zwarte en witte vertikale strepen van de barcode hebben de inspiratie voor de expositie ‘Barcodes’ gevormd.

De Joop Westerweelschool aan het Balboaplein 44 in Amsterdam-West, is het startpunt van de Open Atelierroute 2010. In de school is de centrale expositie met werk van alle deelnemende kunstenaars en culturele organisaties te bezichtigen, waarna de bezoekers op nader onderzoek kunnen langs de route met open ateliers in de Baarsjes.

Met de duo-expositie ‘Barcodes’ en ‘Doolhof in de Stad’ in Chezatelier schildert Bert Wouters zijn stadstaferelen naar eigen inzicht waardoor verrassende composities van bekende uitzichten ontstaan. In combinatie met de uitbundige kleuren straalt zijn werk een magisch realisme uit. Bij de centrale expositie hangt een uniek tegeltableau van het schilderij ‘De Baarsjes’ dat Wouters in opdracht van de gemeente Amsterdam heeft geschilderd. Het originele schilderij is onderdeel van de expositie ‘Doolhof in de Stad’ in Chezatelier.

De maand oktober is Dan Coy ‘Artist in Residence’ in Chezatelier. Coy is geboren in 1952 en onder invloed van de abstracte impressionisten opgegroeid in het oosten van de Verenigde Staten.

In de jaren ’80 volgt een tweede ‘school’ in het zuid-westen van Amerika, waar het landschap en de oorspronkelijke Amerikaanse invloeden als fundamenteel gelden voor de expressie van kunst.

In het levenswerk van Dan Coy lijken deze twee benaderingen samen te smelten tot een kleurenexplosie die altijd de passie achter zijn kunst is geweest.

Translate »