Berts Kunst op Windmolens

Bert Wouters. (Foto: Leen Visser)
WEST – Drie Amsterdamse kunstenaars zijn momenteel druk in de weer om hun kunstwerk op een reusachtig acryldoek over te brengen. Bert Wouters, Mascha Haring en Jeroen Dercksen krijgen de kans twee maanden lang te exposeren op een windmolen in het Friese Oosterbierum of Almere. Het is voor het eerst dat er kunst op windmolens te zien is. Een uniek project, stellen initiatiefnemers Bubble Projects en Nuon.
Een vrachtwagen moest eraan te pas komen om het gigantische zeil van ruim tien bij twee meter af te leveren bij Chez Atelier, de werkplaats van Bert Wouters in de Witte de Withstraat. Wouters: ‘Vanaf 8 september hangt het kunstwerk op een windmolen in het windmolenpark bij Almere. Die windmolens heb ik in 2010 al eens geschilderd, gezien vanaf het strandje bij Muiderberg. Dus de cirkel is rond. Het werk is straks goed te zien vanaf het Markermeer. Het bootje naar Pampus vaart er langs.’ In het windmolenpark in Almere staan tien molens met elk een hoogte van 65 meter. Het park is vernoemd naar Jaap Rodenburg. Hij maakte zich namens Greenpeace hard voor het gebruik van windenergie.

De opdracht was om een kunstwerk te maken met het thema ‘Co-operations’ (samenwerking). Na een tijdje te hebben nagedacht, was Wouters eruit. ‘Voor het ontwerp heb ik gekozen voor een zon die symbool staat voor de opwarming van de aarde waardoor het niveau van het zeewater wereldwijd stijgt. De zes continenten worden vertegenwoordigd door de figuren die gezamenlijk een drenkeling uit het water redden. Op de achtergrond staan ook weer de windmolens afgebeeld.’

In opdracht van stadsdeel West heeft Wouters een schilderij met gebouwen van de Amsterdamse School gemaakt. ‘Ik heb een aantal gebouwen en pleinen in West bij elkaar gezet, zoals het Mercatorplein, de Jeruzalemkerk en Het Sieraad. De rimpeling in het water wordt gevormd door vissen – baarsjes naar het voormalige stadsdeel.’ Deze baarsjes zijn straks ook te zien op de windmolen.

Wouters schildert nog niet zo lang en is autodidact. ‘Vijf jaar geleden ben ik uit Hilversum vertrokken. Ik zag niet zo’n uitdaging meer in de wereldwinkel en groothandel die ik daar had en vertrok naar Amsterdam, waar ik met schilderen begon. Ik wilde een nieuwe start maken. Ik kocht een pot verf en binnen drie weken was mijn werk te zien op een modern art market.’ Fris, kleurig en je herkent het meteen, luidde het commentaar. Niet gek dus voor iemand die pas schildert. ‘Na negen weken verkocht ik mijn eerste schilderij met daarop het gemeentehuis en het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Een giclee (kunstdruk) van het schilderij hangt op de kamer van Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum.’

Sinds 2008 heeft Wouters een atelier in de Chassébuurt, De Baarsjes. Op nummer 144 in de Witte de Withstraat is Chez Atelier te vinden. Hier is veel verschillend werk te zien, variërend van een serie speelkaarten met vier eeuwen Amsterdamse architectuur en spellenborden. Een kaartspel van Amsterdam, brillenkokers en kalenders zijn er onder andere ook te koop.

Vanuit de Rivierenbuurt komt de beeldend kunstenaar iedere ochtend werken in zijn atelier. ‘Nu met de windmolens zit ik er van zeven uur ’s ochtend tot zeven uur ’s avonds, en soms wel tot elf uur ’s avonds. Alle werken schilder ik vijf keer over, daarom knallen de kleuren zo. Mondriaan vind ik leuk, en met die zwarte lijn daar heb ik iets mee. Het zwart versterkt ook nog eens de kleuren.’ Een dankbaar onderwerp is Amsterdam en de Amsterdamse School. Gebouwen als Museum Het Schip en Podium Mozaïek zijn duidelijk herkenbaar, net als de Wallen in het werk getiteld ‘Mama Mokum’. Zijn stijl beschrijft hij als ‘abstract, maar ook herkenbaar. Ik ken niemand die dit doet. Als je het een keer gezien hebt, dan herken je het wel.’ Wouters is bovendien een van de weinigen die een rekenmachine gebruikt bij het vervaardigen van zijn schilderijen. De kunstenaar berekent de hoeken en graden op de tekentafel om deze te vertalen naar het doek.

De werken van de in totaal 24 geselecteerde kunstenaars hangen van maart tot en met oktober op de turbines van de Nuon windparken De Bjirmen en Jaap Rodenburg. Elke twee maanden worden nieuwe kunstwerken opgehangen. Nuon stelt in twee windparken drie windmolens beschikbaar voor het exposeren van de kunstwerken en Bubble Projects wierf de kunstenaars.

20120312-231116.jpg

Translate »